Vikingarna

Skulle man sammanfatta Vikingarna som ett band så finns det egentligen ingen annan beskrivning är kanske det största, till antalet, band i Sverige. Under Vikingarnas flagg har nämligen väldigt många artister seglat, och det finns väl (som vanligt) en ljusare fyr bland artisterna. Som vanligt handlar det om bandets sångare och i det här fallet Christer Sjögren. Bandet grundades ursprungligen 1957 i Arvika, Värmland, med var inte förens 1978 som Christer Sjögren anslöt sig till gruppen, efter att Stefan Borsch lämnat bandet. Vikingarna har hetat olika saker genom åren, och först 1960 var namnet bekräftat genom skivbolaget EMI.

Vikingarna är inte längre ett aktivt band, utan har lagt ner sin verksamhet och gjorde det så sent som 2004. För att avsluta det hela så höll de en avskedskonsert, med så många medlemmar som möjligt på plats, och det kommer 7 000 personer den dagen för att tacka Vikingarna för den långa och trogna tjänst som de gjort för den svenska musikscenen, och framför allt dansbandsscenen.

Det som mest kännetecknar Vikingarna, förutom den härliga värmländskan och de många olika instrumenten, är att deras skivor följer samma namn i en lång serie där huvudbudskapet är Kramgoa Låtar. Och det går väl knappast att påstå något annat än att Vikingarna har spelat just väldigt kramgoda låtar genom åren. Innan de la av lyckades det komma upp i 27 olika skivor, titulerade enligt ovan, och avslutade karriären med skivan ”Bästa kramgoa låtarna”, som följts upp av ytterligare samlingsalbum. Vikingarna kommer att saknas, men deras låtar kommer för alltid att finnas kvar.