Sven-Ingvars

På många sätt känns det som att det var hos Sven-Ingvars som dansbandsvågen började. Bandet grundades redan 1956 i Värmland, närmare bestämt i en liten ort utanför Grums vid namn Slottsbron. Det som var lite annorlunda med Sven-Ingvars var att de inte enbart sysslade med dansband från början, utan också pop och rock. De var tre stycken från början, med Sven-Erik Magnusson på sång, gitarr, klarinett och saxofon och Ingvar Karlsson på dragspel och elgitarr i spetsen. Precis som för så många andra dansband är det sångaren som är frontfigur i bandet och de flesta förknippar nog Sven-Ingvars just med Sven-Erik Magnusson.

Sven-Ingvars har extremt många populära låtar bakom sig, och det har gjort att de innehar andraplatsen för flest antal låtar på Svensktoppen. Den absolut största perioden i deras karriär var under 60-talet, en tid som genererade mängder av stora hits och lyfte dem till nationalikoner, med flickidolsstatus som följd. Detta fick dem till slut att satsa på en film under 70-talet, något som inte mottogs speciellt väl och därmed började nedgången.

Efter en tid borta kom Sven-Ingvars tillbaka med besked under 80-talet och växte till sig ytterligare under 90-talet för att hitta sin givna plats i den svenska musiken. Bandet är fortfarande aktuellt än idag och har tilldelas mängder av priser genom åren, bland annat har de fått medaljer från kungahuset för lång och trogen tjänst i den svenska musikindustrin. Man ska inte heller glömma försäljningssuccéerna för deras skivor, och att de samtidigt belönats med flera olika Grammisar.