Långfärdsskridskor

Vissa aktiviteter som hör vintern till är väldigt ovanliga i södra delarna av Sverige, och en av dem är helt klart långfärdsskridskor. Det är nämligen så att det krävs en viss del förutsättningar för att det ska vara möjligt, och framför allt säkert, att åka långfärdsskridskor och det grundläggande kravet är naturligtvis att det finns en is som håller för måttet. Det är betydligt vanligare att sjöar och vattendrag är täckta av bärbar is under vinterhalvåret, av den enkla anledningen att det är kallare i norr än i söder. Det är nog inte många skåningar som åker långfärdsskridskor i Skåne, men i Dalarna, Härjedalen och uppåt är det både lätt och lättillgängligt.

Ni som inte har provat på det har verkligen missat något, så om ni bor i södra delarna av Sverige så rekommenderar jag er en vintertur uppåt i landet där ni ger er själva tillfället att prova. Det är en känsla som på många sätt är svårslagen, och bara veta om att det du gör är att åka skridskor på en helt istäckt sjö är nervkittlande. Det är svårt att inse att det under en finns flera meter av djupt vatten, så av den anledningen är det såklart också viktigt att ha med sig nödvändig säkerhetsutrustning när du beger dig ut på isen.

Långfärdsskridskor kan gå väldigt snabbt, eller enbart vara en härlig tur en kall, vacker vinterdag med familjen där ni fikar längs vägen. Jag fastnade för det direkt jag provade det, och det är väl inte direkt njutbart att åka i stormväder, men när solen är framme är det värt varenda skär du tar.